Thursday, 22 March 2012

mihun tomyam

as salam...tengahari tadi, anakdara cinonet sorang ni request nak makan mihun tomyam, sama macam dia makan kat sekolah pagi tadi...so, ibu ni pun buatkanlah...tapi tk pedas la kan, sebab budak-budak yang nak makan..sekejap je buat dia, setengah jam je dah siap...tak perlu nak beria lorek karot gitu gitu, just potong2 aje...



BAHAN-BAHANNYA :-
1/2 kampit mihun (direndam dan dicelur sehingga lembut)
2 dada ayam
sebiji karot (potong memanjnag)
5 biji putik jagung (potong memanjang)
sedikit brokoli
sebiji tomato
1 ulas bawang bombay (dipotong melintang sederhana besar)
2 batang serai
2 paket rempah tomyam adabi
3 helai daun limau purut
garam secukup rasa
air secukupnya

CARA-CARANYA :-


- tumis bawang, serai dan daun limau purut ke dalam periuk yang berisi sedikit minyak, bila bawang hampir layu masukkan pes tomyam dan kacau sehingga sedikit garing..masukkan ayam dan sedikit air, biar sedikit empuk, kemudian masukkan karot, putik jagung dan tambah air secukupnya...
- bila dah agak menggelegak masukkan brokoli dan tomato..perasakan dengan garam dan bolehlah dihidangkan..

1 comment:

  1. bagi yang mencari masa yang singkat untuk memasak, tomyam ni amat sesuai untu anak-anak makan sebab ia kurang pedas..

    ReplyDelete