kali ni saya nak kongsi perihal resepi jering cambah...tak tahu apa jering cambah tu....gini, jering tu dah agak tua la kan, dan dibiarkan lama-lama dan dia akan keluar ekor macam taugeh tu....haa...dah tau dah pun ye...kalau orang-orang kampung biasanya diorang akan tanam dalam pasir..lepas 2 - 3 hari atau seminggu lebih kurang gitu, diorang akan kutip semula...masa ni bukan main panjang lagi ekornya dik nun....
simple aje resepi nak buatnya..kita boleh gantikannya bahan asas jering tu kepada petai ke, terung pipit ke, terung asam ke, belimbing buluh ke....mengikut selera masing-masing...yang pasti sekali cuba pasti kecur air liur untuk cuba kesekian kalinya...tak percaya?????....lantak korang la...yang pasti, korang kena cuba dulu...
![]() |
shedappppp..... |
![]() |
bagi yang tak gemar jering boleh letak kerdas ke, petai ke dll |
5 keping jering cambah (di buang kulit keras dan ekor, dan dipotong sederhana nipis)
15 biji cili api kampung (kalau tk suka pedas kurangkan)
1 biji labu besar bawang merah
20 ekor ikan bilis (dibuang tulang dan isi perut)...tinggal isi aje ye..hihihi
1/2 inci belacan
sedikit garam
sedikit Cukup Rasa
satu mangkuk kecil air asam jawa.
sedikit minyak untuk menggoreng (agaak2 dalam tenggelam kan bahan2 td)
CARA-CARANYA :-
- tumbuk cili api bersama sedikit garam sehingga lumat
- kemudian masukkan ikan bilis, tumbuk lagi sehingga hampir lumat bilis tu
- kemudian masukkan bawang dan belacan, tumbuk lagi..jangan sampai lumat sangat, nanti tkde ummpph..
- panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan yang ditumbuk tadi sampai sedikit garing..kemudian masukkan jering yang sudah dipotong tadi dan biarkan seketika..kemudian masukkan air asam jawa tadi sehingga paras bersama sedikit Cukup Rasa...biarkan mereneh sehingga jering empuk dan kuah sedikit pekat dan rasa dan tambah apa yang tak cukup....ada rasa pedas-pedas sikit, masam-masam sikit dan masin-masin sikit dah cukuplah tu....
makan pulak dengan nasi panas, memang terangkat u...selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment