Wednesday, 30 May 2012

TALAPIA MASAK KICAP

Assalamualaikum wbt...
Selalunya kalau masak kicap ni saya suka masak daging kicap..tapi kali ni nak ubah selera pulak, kita ganti daging dengan ikan talapia...apa-apapun memang sedap..


licin kami anak beranak makan
biarpun hitam tapi hati mesti tertarik
TALAPIA MASAK KICAP

Bahan-bahannya :-
@ ekor ikan talapia saiz sederhana (dicuci bersih dan di lumur dengan garam dan serbuk kunyit)
2 ulas bawang putih * di tumbuk
1 ulas bawang besar* di tumbuk
1 sudu cili boh/cili giling
2-3 sudu besar kicap
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil kicap cair
1 batang kulit kayu manis
2 kelopak bunga lawang
garam secukup rasa
sedikit air


Cara-caranya :-
Goreng ikan terlebih dahulu.
Tumis bahan yang ditumbuk tadi bersama cili boh, kulit kayu manis dan bunga lawang hingga garing dan naik bau.
Kemudian masukkan semua bahan-bahan lain dan biarkan sedikit pekat dan sebatikan rasa.
Taburkan ke atas ikan..nyum nyum...

2 comments: