Wednesday 20 June 2012

talapia tumis asam tempoyak

Assalamualaikum wbt...

Hari ni nak berkongsi satu resepi yang diadaptasikan dr menu  blog en Mat Gebu kita...menu baru untuk saya..cuma saya ubah sikit mengikut selera anak tekak saya..
terima kasih en Mat Gebu kerana telah mendatangkan ilham yang luar biasa dalam menyediakan juadah...

stail saya masak...rupa tak cantik, maklum la kamera cokiai aje..yang pasti rasanya wallah, en suami kata sedap..bertambah satu menu baru untuk kami..alhamdulillah..

sedap..masak tumis asam tempoyak
versi tumis, anda kena cuba...memang sedap
mengirup sedap bangat...jgn buat pedas sgt..
BAHAN-BAHANNYA :-
seekor ikan talapia (dikerat 3 bhgn)
1 batang serai (dititik)
3 keping asam gelugor
2 camca besar tempoyak
1 sudu besar secukup rasa
10 biji kacang bendi
1 biji bunga kantan
segenggam daun kesum
garam dan perisa secukup rasa

BAHAN DITUMBUK HALUS :-
10-15 biji cili kampung
1/2 inci kunyit hidup
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar

CARA-CARANYA :-
1. Panaskan sedikit minyak, tumis serai, daun kesum, bunga kantan dan bahan-bahan tumbuk tadi hingga sedikit garing dan naik bau. Masukkan tempoyak dan air secukupnya dan kacau rata.Biar sehingga mendidih.
2. Masukkan asam gelugor, secukup rasa, garam dan perisa. Kemudian masukkan ikan dan kacang bendi. Biar sehingga ikan dan kacang masak. Kemudian boleh dimakan panas-panas dengan nasi panas. Memang terangkat..









No comments:

Post a Comment