Saturday 23 June 2012

tumis tempoyak udang petai

Assalamualaikum..



pagi-pagi nak kongsi menu makanan untuk tengahari punya. Bukan apa, sebab kerajinan melanda. Bukan yang pagi ni punya, entah yang kala bila punya entah tapi memang la selalu masak ni bila teringin. Bagi sesiapa yang nak cuba, silakan lah...

BAHAN-BAHANNYA :-

segenggam cili api..kalau tak makan pedas kurangkan lah
1 inci kunyit hidup
segenggam ikan bilis kopek
1 labu bawang besar
sedikit garam
- bahan-bahan ni perlu ditumbuk halus

satu senduk tempoyak
petai kopek secukupnya
udang kopek kulit
daun kesum
air secukupnya
secukup rasa

Cara :-
1-Tumis bahan-bahan tumbuk tadi sehingga sedikit garing.
2- Kemudian masukkan tempoyak, daun kesum, petai dan airsecdukupnya. Tumissehingga petai sedikit layu dan kuah sedikit pekat. Rasakan dengan secukup rasa.
3- Last sekali masukkan udang. Biarkan seketika, jangan overcooked udang tu.
4- Angkat dan bolehlah dihidangkan.












No comments:

Post a Comment