Ini hasil masakan saya dimana siput ni saya dan en suami cari dan kutip sendiri di sungai...mmm, banyak gak la dapat,,,
masak lemak cili api |
kalau nak tau apa perbezaan siput sedut atau laut, tengok pada cengkerangnya.. ini siput sedut sungai tau.. |
siput sedut dibersihkan
2 inci kunyit hidup
10-15 biji cili api
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
sedikit ikan bilis
santan
serai
garam
perasa
CARA_CARANYA :-
- kunyit hidup, cili api, bawang besar, bawang putih dan ikan bilis dikisar halus...masukkan bahan kisar tadi kedalam periuk yang berisi santan, masukkan serai yang dititik...masukkan garam dan perasa..apabila kuah dah menggelegak, masukkan siput dan biarkan seketika sehingga masak...kalau nak sedap boleh dimasukkan keladi atau pun pucuk paku..
No comments:
Post a Comment