Wednesday, 18 January 2012

masak lemak siput sungai

as salam...masak lemak siput sungai...apa bezanya dengan siput sedut yang biasa kita beli kat kedai tu..? Memang lain, dari segi corak dia, dan dari segi rasa of course la kan, nama pun sungai dan laut..yang siput sedut laut tu penuh dengan lumpur, tp yang siput sedut sungai nu dia takde lumpur...

Ini hasil masakan saya dimana siput ni saya dan en suami cari dan kutip sendiri di sungai...mmm, banyak gak la dapat,,,

masak lemak cili api



kalau nak tau apa perbezaan siput sedut atau laut, tengok pada cengkerangnya..
ini siput sedut sungai tau..
BAHAN-BAHANNYA :-

siput sedut dibersihkan
2 inci kunyit hidup
10-15 biji cili api
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
sedikit ikan bilis
santan
serai
garam
perasa

CARA_CARANYA :-
- kunyit hidup, cili api, bawang besar, bawang putih dan ikan bilis dikisar halus...masukkan bahan kisar tadi kedalam periuk yang berisi santan, masukkan serai yang dititik...masukkan garam dan perasa..apabila kuah dah menggelegak, masukkan siput dan biarkan seketika sehingga masak...kalau nak sedap boleh dimasukkan keladi atau pun pucuk paku..

No comments:

Post a Comment