Friday, 13 January 2012

terung sambal



as salam....untuk kesekian kalinya...resepi yang ringkas dan mudah...time tak rajin nak masak beria-ia tu, inilah menu yang selalu saya sediakan.

jom kita intai-intai resepi khas untuk anda semua..


simple but nice...shedappp..


kalau nak sihat just celur aje terung tu...saya goreng dulu
Bahan-bahannya :-


3 biji terung panjang (dibelah 2 dan kerat 2)
3 biji cili besar hijau
3 biji cili besar merah
10 ulas cili api (kalau tk suka pedas tk letak pun takpe)
2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 batang serai (diketuk)
1 sudu cukup rasa
1 sudu kicap cair

CARA MEMBUATNYA :-
- terung di lumur sedikir garam dan serbuk kunyit..digoreng sebentar dalam sedikit minyak utk melayukannya...kalau tak suka goreng, just celur sahaja, tkyah la letak garam kunyit tu.
- kemudian blend tanpa air cili hijau, cili merah, cili api, bawang besar dan bawang putih...kisar sedikit kasar, jangan halus sangat.
- kemudian dalam kuali yang berisi sedikit minyak, tumiskan bahan-bahan yang diblend tadi, campakkan serai dan bubuh cukup rasa dn kicap cair..tumis sehingga sedikit garing dan naik bau.
- last sekali tuangkan tumisan tadi ke atas terung..dah siap

senang je kan....tapi rasanya cukup enak...tk perlu dah letak garam dan aji, sebab cukup rasa tu dah cukup segala, tambah plak kicap cair yang dah masin tu...so, selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment