Saturday, 14 January 2012

singgang ikan kembong

as salam....tghari ni tak tahu nak masak apa untuk anak-anak...masak nasi dalam pukul 12 tghari, tapi stok lauk basah kat dalam peti ais satu pun tadak...tinggal telur aje...

erm...pikior nak masak pe ni...semalam blokwalking ke blog mat gebu, ternampak la singgang ikan yang ditepeknya..so, terinspired la plak nak cuba..maklumla, dah lama tak buat...nama je anak terengganu, tapi sejak kahwin ngan orang pahang ni dah tak buat dah...en suami tk gemar.

tapi hari ni, terajin plak nak buat..tapi cara yang biasa saya buat dulu2 la...resepi ma juga..cuma tambah2 sikit apa2 yang berwarna warni untuk menambah seri masakan..

bila dah lama tak makan masakan ni, anak-anak kata sedap la ibu

resepi yang sangat ringkas...campak je semua dan tunggu masak

jom kita semak resepi dari saya.


Bahan-bahannya :-


3 ekor ikan kembong sederhana besar (cuci bersih)
2 inci kunyit hidup dihiris nipis
2 inci lengkuas dihiris nipis
5 ulas bawang putih dibelah 2
1 keping asam keping
sayur bendi
tomato
cili api (takyah buang tangkai)
garam dan ajinomoto secukupnya
air secukupnya sekadar tenggelam semua bahan


CARA-CARANYA :-
- masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk dan tunggu mendidih dan boleh la di angkat..


senang je kan, dan sangat sedap kalau dimakan dengan budu...tapi hari ni saya makan bersama tempe goreng dicicah dengan sambal kicap....alhamdulillah

No comments:

Post a Comment